Begin bij jezelf

Phishing is een vorm van digitale cybercrime. Oplichters proberen via gerichte nep e-mails, sms of WhatsApp-berichten, achter persoonlijke inloggegevens te komen zoals wachtwoord, creditcardinformatie of pincode. De berichten lijken afkomstig van een bekende en vaak betrouwbare organisaties, zoals overheidsinstellingen en banken.

Het wordt steeds lastiger om een phishing mail te herkennen. De website waar naar gelinkt wordt, ziet er heel betrouwbaar uit. Wat zijn nu de verschillen? Waar kan je aan zien wat een phishing mail is? Hierbij een mooi exemplaar die ik in mijn mailbox kreeg. Deze moet ik wel even delen.

Hoe herken je een phishing mail?

  • Check de afzender. Is het een rare of onbekende afzender, of een gekke variant op een officieel mailadres, gooi de mail dan weg. Check de domeinnaam door te kijken wat achter @ staat. Onderstaande voorbeeld is dit @planet.nl. Dan is het logisch nadenken of ICS Card planet.nl gebruikt. Niet dus! Het domein van ICS is @icscard.nl. Kijk dus goed of de domeinnaam overeenkomt met het webadres.

  • Controleer het linkje of de bijlage. Als je de cursor boven het linkje houdt, kun je zien waar deze naartoe leidt. Of google de bedrijfsnaam in de link. Hieronder is tinyurl.mobi wel een bijzondere domeinnaam.

  • Vervalste e-mails zijn onpersoonlijk en beginnen met een algemene aanhef zoals ” geachte klant” of “geachte heer/mevrouw”
  • Kijk ook naar taalfouten. Tegenwoordig zijn ze daar wel beter in geworden.
  • Dan is er ook meestal een urgentie in de vorm van laatste kans of waarschuwing.
  • In nep e-mails wordt vaak gevraagd naar je persoonsgegevens. Bijvoorbeeld om deze ‘te controleren’ of ‘te actualiseren’. Je moet dan op een link klikken om dit te doen. Wees alert en doe dit niet zomaar. Banken, creditcardmaatschappijen en overheidsinstanties vragen nooit via een bericht naar persoonlijke gegevens. Neem telefonisch contact op met de organisatie die de e-mail heeft verstuurd. Gebruik hiervoor niet de contactgegevens in de e-mail, maar zoek deze zelf op.
  • Vergelijk de mail met de voorbeeldphishingmails van de Fraudeheldesk.

Was dit waardevolle informatie?

Abonneer dan op de nieuwsbrief
Altijd opzegbaar.

[newsletter_form]